Odmień swoje nawyki żywieniowe

Niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko, inni wręcz takie uwielbiają. Śniadania przygotowane na słodko mogą być pożywne, wartościowe i sycące, jeśli odpowiednio je skomponujemy.

Dla kogo polecane są słodkie śniadania? Dla osób, które mają aktywny dzień, dla sportowców, dla tych, którzy lubią rano zjeść coś na słodko, również na diecie redukcyjnej, o ile taki jadłospis w ciągu dnia jest urozmaicony i nie pojawiają się tylko słodkie posiłki. Rozpoczęcie dnia od słodkiego śniadania nie jest polecane osobom z podwyższonym poziomem cukru, cukrzycą oraz insulinoopornością. Wówczas słodki posiłek lepiej spożyć w ramach drugiego śniadania, pilnując by miał on niski indeks glikemiczny.  

Placuszki twarogowe, pancakes czekoladowe, gofry z fasoli, owsianka z owocami oraz bowl z jogurtem i domowym musli to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów na pożywne śniadanie.
Poniżej 5 przepisów na słodkie śniadania.

Placuszki twarogowe

Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mleka 1,5% lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • cynamon

Białka jaj oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do wysokiego naczynia przełóż twaróg, dodaj mąkę, żółtka, cukier/ksylitol i cynamon. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Do powstałej masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię lekko natłuszczoną olejem rzepakowym nakładaj ciasto i smaż  obu stron na złoty kolor.
Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców, np. uprażonych jabłek z orzechami i cynamonem. 


Pancakes czekoladowe

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • owoce sezonowe

Banana obierz i pokrój na cząstki. Przełóż do wysokiego naczynia. Wbij jajko, dodaj mąkę, kakao, płatki i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego, następnie nakładaj ciasto i smaż z obu stron.
Podawaj z dodatkiem masła orzechowego i cząstkami pokrojonych owoców.


Gofry z czerwonej fasoli

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 5 łyżek cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki orkiszowej

Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Przełóż do wysokiego naczynia. Banana obierz, pokrój na cząstki i dodaj do fasoli. Następnie wbij jajka, dodaj kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cukier/ksylitol. Całość zmiksuj blenderem. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść olejem. Nakładaj ciasto i piecz kilka minut.
Gofry możesz podawać ze Skyrem naturalnym lub zmiksowanym serkiem wiejskim oraz sezonowymi owocami.


Owsianka z owocami

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • miód
  • owoce sezonowe

Płatki owsiane przełóż do rondelka, zalej mlekiem lub napojem roślinnym i gotuj około 3 minuty ciągle mieszając. W międzyczasie dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj miód i cząstki owoców. 


Bowl z jogurtem i domowym musli

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny Skyr
  • 1 /2 banana
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • płatki owsiane górskie
  • suszona żurawina lub daktyle
  • orzechy włoskie
  • miód
  • cynamon, kardamon

Banana obierz i pokrój na cząstki. Przełóż do wysokiego naczynia, dodaj jogurt, masło orzechowe i zmiksuj. Przelej do miseczki. Płatki owsiane przełóż na suchą patelnię, dodaj posiekane orzechy, żurawinę lub pokrojone daktyle, miód i przyprawy. Upraż przez kilka minut. Płatki przełóż do miski z jogurtem, dodaj pokrojone na cząstki owoce. 

Pomysłów na zdrowe i pyszne słodkie śniadania jest dużo:) Każdy przepis możesz zmodyfikować, aby dostosować do swoich preferencji smakowych. Pamiętaj, że posiłek na słodko będzie bardziej sycący jeśli podczas jego przygotowania uwzględnisz odpowiednią ilość błonnika, np. z mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej czy płatków owsianych górskich. Dodatkowo, jeśli zamiast cukru użyjesz ksylitolu lub erytrolu, uszczuplisz takie śniadanie o kilka kalorii 😉 To istotna wskazówka dla osób odchudzających się oraz dla cukrzyków i insulinoopornych🙂

Jeśli szukasz więcej inspiracji na zdrowe posiłki, koniecznie obserwuj nas na Facebooku i Instagramie, tam wrzucamy ciekawe przepisy. 🙂 

Autor tekstu
mgr Natalia Solecka
Dietetyk

Autor wpisu: Natalia Solecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.