Rozszerz horyzonty kulinarne i odkryj pyszne alternatywy dla mięsa! Przygotowaliśmy dla ciebie 5 propozycji z wykorzystaniem tofu, które świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy lunch. Zdradzimy ci, w jakich połączeniach tofu smakuje wyjątkowo smacznie i od czego zacząć swoją przygodę z tym niesamowitym składnikiem.
Na początek proponujemy makaron z wędzonym tofu – to danie, które zachwyci nie tylko miłośników tradycyjnego bolognese! Pod względem wyglądu i smaku, to prawdziwa gratka dla podniebienia, a przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż klasyczna wersja. To idealny wybór dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tofu lub mają pewne obawy co do jego smaku.
Makaron z wędzonym tofu (1 porcja):
- 70g suchego makaronu durum pszenicznego
- 90g tofu wędzonego,
- 4-5 suszonych pomidorów
- 1/2 cebuli,
- 1/2 opakowania krojonych pomidorów z puszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
- sól, pieprz, kurkuma, wędzona i ostra papryka w proszku.
Ugotuj makaron al dente. Pokrój cebulę w kostkę, pomidorki w paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij, następnie wrzuć suszone pomidorki i podsmaż całość. Dodaj rozdrobnione w rękach tofu i smaż aż się przyrumieni. Dodaj przyprawy. Na patelnię wlej krojone pomidory z puszki i zagotuj. Duś aż sos się zredukuje. Podawaj z makaronem.
Następny pomysł to chili con carne na bazie tofu. W tej potrawie tofu również idealnie imituje smak i wygląd mięsa. Ten posiłek można przygotować w 15 minut, a nasyca na wiele godzin. Na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie.
Chili con carne z tofu (1 porcja):
- 90g wędzonego tofu,
- 1/2 małej cebuli,
- 1/4 papryki,
- 1 ząb czosnku,
- 1/2 opakowania pomidorów w puszce lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,
- sól, pieprz, papryka słodka lub chili, papryka wędzona,
- kolendra lub natka pietruszki.
Na patelni podsmaż kostkę cebuli i papryki. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone w kostkę tofu, przyprawy i obsmaż. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolkę. Całość zalej pomidorami lub przecierem pomidorowym. Dusz kilka minut, dopraw do smaku. Posyp posiekaną natką lub kolendrą. Danie możesz podawać z kaszą lub ryżem.
Curry z tofu to dania idealne dla osób ceniących wschodnie smaki. Przygotowanie go zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jest to posiłek zrównoważony, sycący i przede wszystkim bardzo smaczny. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować curry z tofu, koniecznie wypróbujcie ten przepis:
Składniki na 1 porcję:
- 90g tofu wędzonego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1/5 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu kokosowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki miodu
- sos sojowy, sok z cytryny, curry, kurkuma, papryka wędzona i ostra, pieprz cytrynowy
- szczypiorek/kolendra, ostra papryczka chilli, czarny sezam lub czarnuszka do dekoracji
Tofu pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Odstaw na chwilę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Następnie wrzuć zamarynowane tofu i smaż, aż się zarumieni. Mleko kokosowe/jogurt wlej do wysokiego naczynia, dodaj pomidory i zmiksuj blenderem na gładki sos. Sos pomidorowy przelej na patelnię i dusz z pozostałymi składnikami, aż się zredukuje. W razie potrzeby dopraw do smaku. Curry podawaj z ryżem, posiekanym szczypiorkiem/kolendrą i chilli.
Uwielbiamy posiłki w stylu bowl, szczególnie te z sałatką i skwarkami z tofu. To danie pełne smaku i koloru. Znajdziesz w nim warzywa, owoce oraz źródło białka, wszystko połączone pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Samo zdrowie 😉
Sałatkowy bowl ze skwarkami z tofu (1 porcja):
- 2 garści mieszanki sałat 50g
- 60g wędzonego tofu
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 4 oliwki
- 1/4 świeżego ogórka
- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka nasion granatu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaszy kuskus
- wędzona papryka, kurkuma, pieprz cytrynowy, sól (szczypta każdej przyprawy według uznania)
Pokrój tofu w drobną kostkę, przełóż na patelnię, posyp przyprawami i podsmaż na odrobinie oleju rzepakowego. Pokrój pomidorki na pół, oliwki w krążki, ogórka w kostkę. Obierz pomarańczę i podziel na cząstki. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski przełóż kuskus, dodaj mieszankę sałat, warzywa, cząstki pomarańczy, nasiona granatu i skwarki z tofu. Przygotuj sos: w salaterce wymieszaj masło orzechowe z musztardą, miodem, sosem sojowym, sokiem z cytryny i oliwą. Polej sałatkę przygotowanym sosem.
Tofu to także fantastyczny dodatek do kanapek, co możemy potwierdzić z własnego doświadczenia. W połączeniu z musztardą, ugotowanym burakiem, sałatą i owocami tworzy wyborną przekąskę. Mamy pewność, że taki posiłek jest odpowiednio zbilansowany.
Oto przepis na smaczne kanapki z tofu, musztardą i burakiem:
- 2 kromki chleba razowego lub bułki pełnoziarnistej
- 1/2 opakowania tofu wędzonego
- 1 łyżka musztardy
- 1 ugotowany burak
- mieszanka młodych liści sałaty, rukoli lub roszponki
- owoc, np. figi, pomarańcza
- orzechy włoskie
Chleb posmaruj musztardą, ułóż sałatę, rukolę lub roszponkę, dodaj plastry buraka, tofu i owoców. Na wierzchu posyp posiekanymi orzechami.
Jak widać, tofu pasuje praktycznie do każdej potrawy. Można je kroić, mielić, rozdrabniać i doprawiać w zależności od upodobań. Dzięki tofu przygotowanie smacznego posiłku zajmuje niewiele czasu. W prosty sposób urozmaicamy codzienną dietę.