
Tarta i gofry to bez wątpienia ulubione letnie desery. Nie tylko kojarzą się z wakacjami, urlopem, ale też z posiłkiem, który zawiera sporo kalorii. Takie słodkości podczas odchudzania nie wróżą dobrze zgrabnej sylwetce. A gdyby tak zrobić je w wersji fit i móc zjadać takie desery częściej niż raz w roku? 😉
Do przygotowania gofrów oraz tarty można wykorzystać fasolę. Fasola na słodko? Choć to połączenie brzmi zaskakująco, to fasola sprawdza się tu idealnie. Nie tylko wzbogaca posiłek o białko, błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B, dzięki czemu zapewnia większe uczucie sytości, ale też obniża indeks glikemiczny takiego deseru. Możemy zjeść go mniej, a najeść się bardziej😉.
Poniżej znajdziesz przepisy na gofry i tartę, można je zrobić w wersji bezglutenowej, dlatego świetnie nadają się jako deser dla osób na diecie bez glutenu.
Czekoladowe gofry z fasoli – przepis na około 7 sztuk
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 banan,
- 2 jajka,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek cukru nierafinowanego lub ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mąki ryżowej.
Wykonanie:
Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Przełóż do wysokiego naczynia. Banana obierz, pokrój na cząstki i dodaj do fasoli. Następnie wbij jajka, dodaj kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cukier/ksylitol. Całość zmiksuj blenderem. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść olejem. Nakładaj ciasto i piecz kilka minut.
Gofry możesz podawać ze Skyrem naturalnym lub zmiksowanym serkiem wiejskim oraz sezonowymi owocami.:)
Owsiana tarta z kokosowym kremem z białej fasoli – forma o średnicy 24 cm
Składniki spód:
- około 2 szklanki (200g) – mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej można użyć mąki ryżowej, kokosowej lub jaglanej)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru (20g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50g)
Składniki masa kokosowa:
- 2 puszki białej fasoli konserwowej,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj cukier puder i olej kokosowy. Szybko wyrób ciasto i wstaw do lodówki na około 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do około 200 st. C i przygotuj formę do tarty. Formę wylep dokładnie ciastem, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut, aż się przyrumieni. Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Do wysokiego naczynia przełóż fasolę. Dodaj mleczko kokosowe i cukier puder lub ksylitol. Całość dokładnie zmiksuj blenderem. Rozpuść żelatynę i po przestudzeniu wlej do kokosowej masy, miksując blenderem. Na wystudzony spód od tarty wlej krem kokosowy i całość schłodź w lodówce. Wierzch tarty polej roztopioną gorzką czekoladą i udekoruj wiśniami oraz miętą:)
Te desery mają nie tylko lepszy skład, ale też są znacznie mniej kaloryczne w porównaniu z ich tradycyjną wersją. W dodatku są wysokobiałkowe i wysokobłonnikowe ! To idealne rozwiązanie jeśli pracujesz nad uzyskaniem wymarzonej sylwetki, a masz ochotę na coś słodkiego. 🙂
Przepis na gofry oraz tartę sprawdzi się również u osób z insulinoopornością i cukrzycą, jeśli zamiast cukru użyjesz ksylitolu.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na zdrowe słodycze i fit przekąski, koniecznie obserwuj nas na Facebooku i Instagramie, tam wrzucamy nowe ciekawe przepisy. 🙂