Site Loader
Jana Pawła II 37, 35-045 Rzeszów, parter, lokal 18
Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? – 4 proste przepisy

W tym wpisie znajdziesz aż 4 przepisy na proste i mega szybkie ciasto na pizzę, również bez drożdży i bez pieczenia. Niektórzy uwielbiają pizzę na grubszym spodzie, inni oddadzą wszystko za cieniutki spód pizzy. Tutaj każdy miłośnik pizzy znajdzie coś dla siebie, a najważniejsze jest to, że można ją skomponować według własnych upodobań kulinarnych. Chcesz wiedzieć, jaką pizzę wybrać, aby miała mało kalorii? Zostań z tym wpisem do końca;)

KILKA SŁÓW O PIZZY

Samo słowo pizza (z łac. “picea”) oznacza “placek mączny” i już od dawna pizza była pomysłem na prosty i tani posiłek. Dziś jest najczęściej wybieraną propozycją na sobotnie wieczory, równie często towarzyszy spotkaniom towarzyskim. To danie ma również swoje święto trzy razy w roku. Święto pizzy przypada 17. stycznia, 9. lutego i 31. sierpnia. 

Ciasto na pizzę w lokalach gastronomicznych jest przygotowywane z wyprzedzeniem, ciasto powinno ulec fermentacji i wówczas nadaje się do przygotowania placka. Jednak w warunkach domowych najcenniejszy jest czas i krótki okres przygotowania takiego posiłku, więc skupimy się na takich przepisach, które zawsze wychodzą.

Poniżej znajdziesz przepisy i pomysły na 4 najlepsze spody do pizzy:

  1. Ciasto ziołowe na drożdżach
  2. Ciasto z patelni bez drożdży
  3. Spód do pizzy – z placka tortilli
  4. Spód z soczewicy – bez mąki, bez glutenu

Ciasto ziołowe na drożdżach – średnica pizzy 30-35cm

Składniki:

  • 2 1/3 mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 25g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła prowansalskie.
  2. W filiżance zmieszać drożdże z cukrem do ich całkowitego roztopienia.
  3. Przygotowane drożdże dodać do mąki, wlać olej i wbić jajko. Stopniowo dolewać ciepłą wodę (do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta – można nie zużyć całej wody) i wyrabiać ciasto ręką.
  4. Przygotowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 40-60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 10-20 minut.

Do przygotowania ciasta drożdżowego, można użyć drożdży instant, stosując prosty przelicznik:

25g drożdży świeżych = 7g drożdży instant


Ciasto z patelni bez drożdży – średnica pizzy ok. 24 cm

Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej lub pszenne pełnoziarnistej
  • 65ml ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Składniki wystarczy połączyć i wyrobić z nich ciasto.
  2. Ciasto na pizzę rozwałkować i podsmażyć na lekko natłuszczonej patelni z jednej strony, przewrócić podsmażoną stroną do góry i ułożyć na niej dodatki. Smażyć pod przykryciem aż spód pizzy się przyrumieni.

Spód do pizzy – z placka tortilli

Składniki:

  • placek tortilli – najlepiej pełnoziarnistej

Wykonanie:

  1. Placek tortilli wystarczy przełożyć na lekko natłuszczoną patelnię, ułożyć dodatki i podgrzewać pod przykryciem do roztopienia sera.
Polecamy także:  Śniadanie na słodko – 5 przepisów i inspiracji

Spód do pizzy z soczewicy – bez mąki, bez glutenu

Składniki:

  • 66g suchej czerwonej soczewicy
  • 100ml wody
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, czosnek w proszku

Wykonanie:

  1. Do wysokiego naczynia wsypać suchą soczewicę, wlać wodę i dodać przyprawy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy i smażyć ciasto z jednej strony, przewrócić podsmażoną stroną do góry i ułożyć na niej dodatki. Smażyć po przykryciem aż spód pizzy się przyrumieni.

A która pizza będzie miała najwięcej kalorii?

Wszystko zależy od zjedzonych ilości i dodatków które na pizzę nałożymy. Porównując kaloryczność samego ciasta, najmniej kalorii będzie miał spód do pizzy z tortilli, następnie z soczewicy, potem spód po pizzy z patelni, a najwięcej kalorii znajdziemy w pizzy na drożdżach.


Dobry i niskokaloryczny sos do pizzy to podstawa. Jeśli nie wiesz jak zacząć zdrowo się odżywiać, zacznij od wprowadzenia większej ilości warzyw w swojej diecie. Pamiętaj, że również na pizzy może znaleźć się dużo warzyw w różnej postaci. Poniżej znajdziesz wskazówki jak przygotować sos do pizzy na bazie różnych warzyw.

  1. Sos pomidorowy – na bazie passaty pomidorowej z dodatkiem ziół, czosnku, soli i pieprzu. Ciekawego smaku może nadać pokrojony na plasterki i lekko podsmażony czosnek połączony z passatą pomidorową.
  2. Sos dyniowy – na bazie passaty pomidorowej i przetartej dyni (wcześniej podsmażonej lub upieczonej), z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i ziół.
  3. Sos z pieczonych warzyw – przygotowany z wcześniej upieczonych warzyw: cebuli, czosnku, papryki i pomidorów – zmiksowany z dodatkiem przypraw.
  4. Sos buraczkowy – na bazie ugotowanego i zmiksowanego buraka z dodatkiem passaty pomidorowej oraz przypraw: soli, pieprzu, czosnku i ziół.

Jak obniżyć kaloryczność pizzy? Przeczytaj kilka poniższych wskazówek:

  • wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą lub orkiszową – im więcej błonnika tym szybciej osiągniemy sytość, a tym samym zjesz mniejszą porcję pizzy
  • unikaj keczupów i sosów na bazie majonezu oraz oliwy
  • wybieraj wędlinę drobiową, która ma mniej tłuszczu, a tym samym mniej kalorii
  • znajdź sery o obniżonej zawartości tłuszczu, np. mozzarella light
  • dodatek rukoli, roszponki czy szpinaku na pizzy zwiększa jej objętość, przez co mamy wrażenie że zjedliśmy więcej.

Jak widzisz, jest bardzo dużo pomysłów na przygotowanie pizzy. Można ją zrobić zarówno w wersji tradycyjnej, z piekarnika jak i na szybko z patelni. Pizzę mogą zjeść nawet osoby na diecie bezglutenowej, wykorzystując ciasto z soczewicy lub gotowe, dostępne w sklepach mieszanki bezglutenowe. Pizza może być też elementem diety u osób które się odchudzają, tutaj ogranicza nas jedynie ilość i wysokokaloryczne dodatki.

Na moim profilu na Instagramie i Facebooku w formie krótkich filmików pokazuję jak zacząć zdrowo się odżywiać, jak przygotować zdrowe i smaczne posiłki, co jeść na śniadanie, obiad czy kolację oraz jakie posiłki zabierać ze sobą do pracy. Jeśli jesteś ciekawy, ciekawa sprawdź jak bez wysiłku można zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe:)

Autor wpisu: foodlife-dietetyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *