
Aguafaba zyskuje coraz większą popularność nie tylko wśród wegan ale też u osób z alergią na białko jaja kurzego. Dzięki podobnym właściwościom aquafaba może być stosowana jako zamiennik białka jaja w przepisach wegańskich. Z pewnością zadowoli również miłośników gotowania i eksperymentowania w kuchni:)
Aquafaba to nic innego jak woda po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa z puszki ciecierzycy. Nazwa tego płynu pochodzi od słów łacińskich “Aqua” – woda i “Faba” – fasola.
Właściwości
Aquafaba jest uznawana za wegańską alternatywę dla jaj, ze względu na swoje właściwości:
- emulgujące
- pieniące
- zagęszczające Dzięki temu z aquafaby można ubić sztywną pianę, dokładnie taką samą jak z białek jaj. Wodę z puszki po ciecierzycy można użyć jako zamiennik białka jaja w przepisach na wegańską bezę czy ciasta i inne wypieki.
Aguafaba jest cenna nie tylko dla wegan, ale też osób dbających o sylwetkę, odchudzających się, z alergią na białko jaja oraz z osób z hipercholesterolemią, gdyż jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu. Dodatkowo jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz składników o działaniu przeciwutleniającym.
Wartość odżywcza
W 100g aquafaba zawiera jedynie 18 kcal i 0,1 mg białka, podczas gdy jego odpowiednik – białko jaja w 100g ma 47 kcal i 11 g białka. Woda z ciecierzycy, może być wykorzystywana jako zamiennik jaja w wypiekach, jednak trzeba pamiętać, że ma ona inne wartości odżywcze niż sama ciecierzyca, która zawiera dużo więcej białka, błonnika oraz witamin.
Jak zrobić aquafabę samodzielnie?
Do przygotowania aquafaby potrzebna będzie woda oraz suche nasiona ciecierzycy. Nasiona ciecierzycy należy wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie wylać wodę z namoczonej ciecierzycy, wlać świeżą i zagotować. Gotować pod przykryciem około 1,5-2 godzin. Po ugotowaniu odlać powstały płyn i ostudzić. Gotowe.
Woda po gotowaniu ciecierzycy ma specyficzny zapach, który znika podczas pieczenia, więc różnica czy mamy ciasto z białek jaja czy z aquafaby jest niewyczuwalna.
Przepisy z wykorzystaniem aquafaby
Aquafabe można wykorzystać do przygotowania wielu deserów, np. puszystego czekoladowego “Ptasiego mleczka” w pucharku:)
Przepis na ten deser znajdziesz w E-booku ze słodkościami. E-Book dostępny do pobrania za darmo poniżej: