Alergia pokarmowa jest to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na dany składnik pokarmu, charakteryzująca się powtarzalnością objawów po spożyciu składnika diety, który u zdrowych osób nie wywołuje żadnych objawów.
Charakterystyczne objawy to:
- Nudności, wymioty
- Kurczowy ból brzucha i biegunki
- Pokrzywka
- Świąd skóry i wysypka
- W skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny
Do najczęstszych alergenów wśród dzieci należą: mleko krowie i jaja, a u dorosłych: ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, zboża, cytrusy, soja.
Cierpisz na alergię pokarmową? Nie wiesz jaką zastosować dietę w alergii? W leczeniu alergii pokarmowej stosuje się dietę eliminacyjną, którą zaplanuje dla Ciebie dietetyk kliniczny. W zależności od tego na jakie produkty występuje wzmożona odpowiedź układu odpornościowego dietę eliminacyjną układa się indywidualnie do potrzeb i wyników badań pacjenta. Alergia pokarmowa może być stwierdzona na podstawie badań zleconych przez lekarza specjalistę. W wyniku eliminacji niektórych składników diety warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który zbilansuje plan żywieniowy tak, aby mimo wykluczeni dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i zmniejszyć ryzyko niedoborów.
Nietolerancja pokarmowa spowodowana jest mechanizmami niealergicznymi. Należy odróżniać ją od alergii pokarmowej. Nietolerancja najczęściej wywołana jest niedoborem enzymu, który bierze udział w przemianach pokarmu. Najczęstsze objawy to wzdęcia, biegunki, bóle głowy. Najczęstszą nietolerancją występującą u osób dorosłych jest nietolerancja laktozy. Innym rodzajem nietolerancji jest celiakia, czyli choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym (spowodowana nieprawidłową reakcją organizmu przeciwko własnym tkankom). Związana jest z eliminacją glutenu z diety.
Jeśli jakiś produkt lub składnik pokarmu wywołuje u Ciebie niepożądane reakcje zgłoś się do naszej poradni dietetycznej w Rzeszowie, gdzie otrzymasz profesjonalną pomoc dietetyka, który zajmuje się tworzeniem diet eliminacyjnych.