Odmień swoje nawyki żywieniowe

Czy masz problem z tym, aby robić oszczędne zakupy spożywcze? Czy wychodząc ze sklepu łapiesz się za głowę widząc kwotę na paragonie i myśląc: „za co tyle? Przecież było w promocji”. Czy wyrzucasz produkty, które się zepsuły, bo nie miałaś pomysłu jak je wykorzystać? A może otwierasz lodówkę i sfrustrowana zamykasz, bo nie masz pojęcia jak wykorzystać wszystkie zakupione produkty? Jeśli te historie brzmią znajomo, to przeczytaj wpis do końca i znajdź rozwiązanie tych problemów!

  • CZĘSTOŚĆ WIZYT W SKLEPIE

Jeśli nie przykładasz większej uwagi do planowania, zakupy spożywcze jesteś w stanie robić codziennie i spontanicznie. Możesz spędzić godziny pomiędzy sklepowymi półkami, pakując do koszyka to, co jest w promocji, bo przecież się opłaca. Mniej istotne jest to, czy ten produkt jest Ci teraz potrzebny. Planowanie zakupów i posiłków pozwoli Ci znacznie ograniczyć wizyty w sklepie z codziennych, na 5-6 razy w miesiącu.

Wskazówka: Zakupy rób zawsze z planem, listą zakupów. Ustal dzień w którym robisz większe zakupy, nabywając produkty z długim terminem przydatności, a produkty na bieżąco zużywane kupuj 1x w tygodniu. Na przestrzeni miesiąca oszczędzisz sporo czasu i pieniędzy, które możesz przeznaczyć dla siebie:)

 

  • 2 + 1 = TANIEJ, ALE CZY ZAWSZE?

    Chyba znasz te promocje w sieciowych sklepach. Kiedy myślisz o oszczędnym gotowaniu, zwracasz uwagę na cenę produktów. Sklepy ułatwiają wybór, poprzez promocje na zakup artykułów w większych ilościach. I wiesz co? Ten zakup się opłaca, ale pod jednym warunkiem:

Jeśli mamy pomysł na to, jak ten produkt wykorzystać.

Ile razy kupiłaś 3 produkty w cenie 2, ale nie miałaś pomysłu co z tego ugotować? W końcu produkt traci swoją ważność i ląduje w koszu… Co zrobić aby nie marnować żywności i mieć korzyść z takich promocji?

 

Wskazówka: 

  1. PLANUJ ZAKUPY – przeglądnij gazetkę promocyjną zanim pójdziesz do sklepu, zapisz produkty w promocyjnej cenie i zanim kupisz, zastanów się co możesz z nich ugotować. Jeśli cenisz sobie wygodę, możesz wykorzystać do tego aplikację do planowania zakupów LISTONIC.
  2. Zwracaj uwagę na DATĘ PRZYDATNOŚCI – koniecznie jeśli kupujesz kilka takich samych produktów. Brak pomysłu na wykorzystanie + krótka data ważności = marnowanie żywności.
  3. GOTUJ NA DWA DNI – to pozwala na lepsze wykorzystanie produktów i nie marnowanie pozostałych resztek. Dzięki temu oszczędzasz Twój czas, który możesz wykorzystać na sprzyjającą zdrowiu aktywność fizyczną lub inną formę relaksu.
  4. ZAMROŹ – jeśli zakupiony produkt nadaje się do mrożenia to przechowuj go w zamrażarce. W dowolnym momencie możesz go wykorzystać. Dodatkowo masz czas, aby przemyśleć co możesz z danego produktu przygotować.
  • ARTYKUŁY Z DŁUGIM TERMINEM PRZYDATNOŚCI

    Z pewnością masz w domu produkty, których nie wykorzystujesz od razu, jak: mąka, płatki owsiane, musli, zgrzewka jajek, nabiał, makarony czy inne produkty. Sprawdź swoje zapasy i zapisz na jak długo Ci wystarczą. Unikniesz wówczas sytuacji: „kupiłam, bo było w promocji” i frustracji: „gdzie to teraz trzymać?” Schowasz w miejscu gdzie o tym zapomnisz, a po kilku miesiącach wyrzucisz?

Wskazówka: Stwórz listę produktów z długim terminem przydatności i zapisuj jeśli dany produkt będzie się kończył. Raz w miesiącu zaglądnij do szafek, lodówki, aby na bieżąco kontrolować swoje zapasy.

 

 

  • ZAKUPY ZROBIONE I CO TERAZ?

    Jeśli zrobiłaś większe zakupy i jeszcze nie zaplanowałaś co z nich przygotować, zrób to od razu. Rozpisz posiłki na kilka dni, uwzględnij przy tym datę przydatności do spożycia – te z najkrótszym terminem wykorzystaj w pierwszej kolejności. Jeśli brakuje Ci pomysłów zerknij na propozycje na naszym profilu😉 FACEBOOK lub INSTAGRAM.

Wskazówka: Posiłki obiadowe gotuj na 2 dni, to pozwoli Ci na zużycie produktów w całości i ograniczenie podjadania lub wyrzucania pozostałych resztek. Kreatywnego i elastycznego podejścia do gotowania można się nauczyć. Na początku warto mieć plan, bo od czegoś trzeba zacząć.  

 

Jeśli nauka oszczędnego gotowania, kupowania i planowanie posiłków sprawia Ci trudności, to pamiętaj że możesz zwrócić się o pomoc do dietetyka. Dietetyk nie tylko bilansuje diety przy redukcji czy wzroście masy ciała, ale uczy także jak prawidłowo komponować posiłki, jak gotować żeby nie marnować i podpowiada w jaki sposób można wykorzystać produkty w diecie, a także zostawia Ci sporą bazę przepisów, które możesz później modyfikować i nauczyć się kreatywnego gotowania😉.

Pamiętaj: szybkie i oszczędne gotowanie to kolejny nawyk, który można wypracować.

 

Autor tekstu:
Natalia Solecka
Dietetyk kliniczny

Autor wpisu: Natalia Solecka-Ratajczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.